Bir süpermarketin dondurulmuş eserler kısmı, yıllar boyunca birçok alışverişçinin taze olanın en güzeli olduğunu varsaymasıyla berbat bir üne kavuştu. Zira hayatlarımız o kadar hızlandı ve kendimize ayırdığımız vakit o kadar azaldı ki, mutfakta ya da pazarda geçen vakitten tasarruf etmek için derin donduruculara sarıldık
Ancak İngiltere’nin önde gelen beslenme uzmanları pek çok şeyi yanlış anladığımızı ve çoğumuzun aslında dondurulmuş besinler kısmını gerçek kullanmadığımızı söylüyor.
SADECE ZERZEVAT VE MEYVE DEĞİL…
Tavsiye edilen yalnızca zerzevat ve meyveler değil. Beslenme uzmanı ve çok satanlar listesinden kitabı haftalarca düşmeyen müellif Rhiannon Lambert’e nazaran, dondurulmuş et ve balık bile tazesinden daha faydalı olabilir.
Londra’nın Harley Caddesi’nde özel bir beslenme kliniği olan Lambert, ‘Taze et vakitle besin kıymetlerini kaybeder’ diyor. Ona nazaran, çağımız gereği avladığımız balığı o anda yiyemediğimiz için, bizlere ‘taze’ diye satılan tezgah balıklarının besin bedelleri dondurulmuş alternatiflerinden çok daha düşük. Lambert işte tam da bu nedenlerden ötürü optimum besin bedellerine ulaşmak için dondurulmuş et ve balık satın almanın daha avantajlı olduğunu vurguluyor:
– Fakat eti dondurmak yahut dondurulmuş et satın almak hem besin pahalarını hem de lezzeti muhafazaya yardımcı olur.
BALIK ETİ DONDURULDUĞUNDA…
Dondurulmuş et reyonundan dana eti yahut tavuk seçmek, taze ete oranla daha uzun müddet saklanabilir kaldığı için avantajlı. Ayrıyeten dondurulmayan etlerde kullanılan gözetici kimyasallardan da korunmamızı sağlıyor. Bu ortada balığı dondurmak, omega-3 üzere kalp sıhhatine faydalı yağ asitlerinin faal kalmasına yardımcı oluyor. Lambert bu mevzuda şunları söylüyor:
– Yapılan yeni bir araştırma, balıktaki omega-3’ün büyük kısmının üç ay dondurulduktan sonra bile besinsel olarak kullanılabilir kaldığını buldu.
BROKOLİ…
Lambert’e nazaran, dondurulmuş halde harika güçlendirilmiş başka yiyecekler ortasında brokoli, tatlı mısır ve edamame (olgunlaşmamış kabuklu soya fasulyesi) yer alıyor:
– Dondurulmuş brokoli, sindirim sıhhati ve beyin işlevi için gerekli olan taze muadilinden ekseriyetle daha fazla riboflavin (B2 vitamini) içerir. Bunu hasattan çabucak sonra dondurucuya koymak, temel vitaminleri ve antioksidanları hapsetmeye ve daha uzun müddet muhafazaya yardımcı olur.’
BEZELYE…
Bu ortada, dondurulmuş bezelyeler de, taze bezelyelerle çabucak hemen tıpkı düzeyde C vitamini üzere hayati besin unsurlarına sahip. Fakat Doğu Asya mutfağını sevenler için edamame seviyorsanız, dondurulmuş olanı tercih etmeniz çok daha âlâ bir tahlil olabilir. Lambert bu mevzuda şunların altını çiziyor:
– Edamame dondurulmuş olarak satın alındığında daha fazla yarara sahip. Birtakım çalışmalar bayanlarda menopoz öncesi yahut menopoz semptomlarının azaltılmasına yardımcı olabileceğini gösteriyor.
ISPANAK…
Taze ıspanak yalnızca çabuk bozulmakla kalmaz, birebir vakitte birkaç gün sonra besinlerini de kaybettiği için Lambert’in bu bahiste da teklifleri var:
– Ispanak dondurulmuş olarak satın alındığında ya da derin dondurucuda saklandığında C vitamini ve folatı daha uzun mühlet bozulmadan fiyat ve besin bedelini aylarca korur.
MISIR…
Lambert, tatlı mısırın ise dondurulduğunda bitkinin en yüksek düzeyde lezzet ve besin kıymetine ulaştığını, doğal tatlılığını ve besin düzeylerini koruduğunu söylüyor:
– Dondurulmuş mısır, taze mısırdan daha fazla C vitamini içerir ve taze tatlı mısır da toplandıktan sonraki 12 saat içinde şeker içeriğinin yüzde 50’sini kaybeder, bu da dondurulmuşu çok daha lezzetli bir seçenek haline getirir.
‘FARKINDALIĞI ARTIRMALIYIZ’
Lambert’in teklifleri, 2 bin İngiliz vatandaşının katıldığı yeni bir anketin, alışveriş yapanların %84’ünün taze besinlerin dondurulmuş olanlardan daha sağlıklı olduğunu yanlış bir biçimde varsaydığını ortaya koymasının akabinde geldi. Iceland Foods tarafından yapılan ankete nazaran, yetişkinlerin dörtte üçü taze meyve ve sebzelerin dondurulmuş olanlardan daha sağlıklı olduğuna inanıyor.
Anket bulgularını kıymetlendiren Lambert şunları söylüyor:
– Araştırma, tüketici algıları ile dondurulmuş besinlerin kalitesine ait gerçeklik ortasında büyük bir fark olduğunu doğruluyor. İnsanların kendileri ve aileleri için daha şuurlu seçimler yapabilmelerini sağlamak için bu yararlar konusunda farkındalığı artırmaya devam etmeli ve kendimizi buna adamalıyız. Yıllardır dondurulmuş besinlerin yararlarını savunuyorum, lakin dondurulmuş eserlerin taze olanlardan daha besleyici olabileceği fikrinin şimdi yaygın bir bilgi olduğuna inanmıyorum ve bu iletisi iletmek için daha fazlasını yapmamız gerekiyor.’