T24 Ekonomi
Tarım ve Orman Bakanlığı gıdada taklit ve tağşiş yapılan, sıhhati tehlikeye atan besinlerin listesini tek tek açıklıyor, firmaları ifşalamaya devam ediyor. Ünlü bir börek markasını taklit ederek satış yapan bir firmanın hazırladığı börek harcının içerisinden taşlık ve kanatlı eti eği çıktı. Geçersiz eserlerde yeniden pul biber ve zeytinyağı başı çekti. Mevzuyla ilgili Besin Mühendisi ve Kontrol Uzmanı Nurten Sırma, ”Bunun ana sebebi maliyeti düşürmektir” dedi.
Meşhur Sarıyer Börekçisi markasının adını kullanan Menaz Un Mamulleri İmalat ve Pazarlama isimli şirketin taklit eden bir firmanın ürettiği börek harcından kanatlı et ve sakatat (taşlık) tespit edildi. Bilhassa pide harcı, lahmacun ve pizza harcı üzere eserlerin içerisine işletmelerin daima bir şeyler karıştırdıkları kamuoyuna yansıyor.
Öte yandan Tarım ve Orman Bakanlığı taklit ya da tağşiş yapılan eserler listesini yayımladı. Son listede her zamanki üzere yeniden kırmızı pul biber yerini aldı. Pul biberde yabancı unsur tespit edilirken, zeytinyağında da firmaların hileleri ifşa edildi.
Milliyet’te yer alan habere nazaran, Besin Mühendisi ve Kontrol Uzmanı Nurten Sırma, “İstanbul’da bir semt ismi ile adeta özdeşleşmiş bir börek çeşidi var. Kıymanın içindeki kuş üzümü ve çam fıstığı eği ile satılan bu börek 100 yıldan fazladır tıpkı semtte ve tek şubede satılmaya devam ediliyor. İstanbul’da açılan börekçilerin neredeyse yüzde 80’i birebir isimlerle alanda. Müşteride bıraktığı izlenim ise o bilinen semtteki inanç algısı. Ancak durum hiç de o denli değil. Her dükkan kendi besin güvenliği sorumluluğu ile üretiyor” dedi.
Sırma, hususla ilgili şunları söyledi:
”İstanbul’da binlerce börekçi açılıyor. Bir günde 325 ton börek üretiliyor. Bu da 1 milyon 605 bin porsiyon demek. Her 10 çalışandan birinin güne börek alarak başladığını gösteriyor. Birçok da kıymalı ve peynirli. Pekala kıymada sahtecilik oranı ne düzeyde? Yapılan kontrollerde yakalanan durumlarda ise maliyeti düşürmek ismine kıymanın içine katılan daha düşük fiyatlı taşlık, kanatlı eti eği olduğunu gösteriyor. Manzarası ete emsal, tat ise baharat ile maskelenmiş.
”Ana sebep maliyeti düşürmek”
Sahada maliyeti düşürmek ismine yapılan aksiyonları görüyoruz. Besin işinin diğer bir sorumluluğu var. Öncelik kamu sıhhati ve tüketici menfaatlerinin korunması. Son olarak Kağıthane’de bulunan işletmenin çiğ börek harcında kanatlı hayvan eti tespit edilmiş ve sakatat taşlık çıkmış. Bunun ana sebebi maliyeti düşürmektir.”
“Doğal besine ulaşmanın bir yolu var!”
|